top of page

2 Yaş Dönemi


2 yaş bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir. Halk arasında 2 yaş sendromu olarak geçen bu dönem korkunç 2 yaş (terrible two) olarak da adlandırılır. Bu dönemde korkutucu ifadelerin yer almasının sebebi aileyi zorlayan dönemlerden biri olmasıdır. Ancak bu dönemde çocuğun yaptıkları gelişimsel sürecin bir parçasıdır ve gereklidir. Unutmayalım ki bu dönem de geçicidir ve daha sakin bir döneme geçmesi için bu dönemi sağlıklı atlatması gerekir.


Peki nedir 2 yaş dönemi?

Motor ve dil becerilerinin atak yaptığı ve çok hızlı geliştiği dönemdir. Her şeyi kendi yapmak ister, sizi dinlemek istemez, sınırları zorlar, ben merkezcidir, dünyayı kendi bakış açısıyla algılar, henüz kendini başkasının yerine koyma becerisi gelişmemiştir, empati yaşı gelmemiştir, gücünü keşfetmek ister bu nedenle şiddet içeren davranışlarda bulunabilir, henüz duyguları tanıyıp nasıl ifade edeceğini bilmediği için öfke nöbetleri yaşayabilir... Bunların hepsi olması gerekenlerdir. Doğal sürecin bir parçasıdır, okuyunca ve yaşayınca ne kadar zor olduğunu biliyorum ancak bu dönemi yaşaması gerekiyor ki bir sonraki sakin döneme geçiş yapabilsin.


2 Yaş Dönemi Dil gelişimi

Çocuklar anlaşılabilir sözcüklerle konuşmaya başlamadan çok önce ses çıkarmayı pratiğe dökmek, iletişim kurmak ve dikkat çekmek için seslendirme meydana getirmektedir. Bu seslendirme doğumla birlikte ağlamayla başlar, 2-4 aylıkken cıvıldamaya devam eder, 6 ay civarında ise badıldamak denilen ba-ba-ba gibi ünlü ünsüz bileşenlerinden oluşan dizileri oluştururlar. 8-12 aylıkken istediği şeyi gösterebilmek için işaret etmeye, "evet" anlamında kafasını sallamaya yani jestlerini kullanmaya başlarlar. Jestler dilin sosyal yönünün önemli bir belirtisidir.

Peki ilk sözcükler ne zaman başlar?

Aslında çocuklar sözcükleri konuşmaya başlamadan önce anlamaya başlarlar.

- 5 aylık bir bebek ismini duyduğunda kendi ismini tanımaktadır.

- 13 aylık bir bebek yaklaşık 50 kelimeyi tanımakta ancak ortalama 18 aylık olana kadar söyleyememektedir.

- 18 aylıkken 50 sözcüğü söyleyebilirken bir anda sözcük patlaması dediğimiz kelime dağarcığında hızlı bir artış olmaktadır.

- 2 yaşına geldiklerinde yaklaşık 200 sözcük konuşabilmektedir. Çocuktan çocuğa değişim gösteren bu sözcük patlaması 13'ten 25 aylığa kadar değişebilmektedir.

Kızım daha emeklemeye başlamadan önce üzerinde resimler olan kartlar alıyorum. Dil gelişimini desteklemek için her gün birer birer çıkartıp gösterip ismini defalarca tekrarlıyorum. Resimleri anlatıyor ve hikayeler uyduruyorum. Tabii daha bebek olduğu için de tecrübeli çevre (!) devreye giriyor.

"Küçücük bebek ne anlayacak? Ne gerek var bunları almana? Daha çok erken..." gibi birçok tepkiyle karşılaştım. Ama artık biliyorum nasıl baş edeceğimi. Çok alınmadan ve uzatmadan atlatıyorum hemen bu tepkileri.

“Anlar o anlar siz merak etmeyin”. Herkes sağ ben selamet…

Büyüdükçe daha büyük resimli kitaplar almaya başladım. Anlattım, teker teker resimleri-sayıları gösterdim, konuştum, sohbet ettim. Bu sayede kelime bilgisi daha çok küçükken artmaya ve konuşmaya başladı.

Daha sonra büyüdükçe gelişimi olgunlaştıkça görür görmez isimleri söyleme başladı.

Ne mi oldu?

"Gerçekten haklıymışsın, iyi ki de almışsın bunları" dediler.

Küçücük bebekle bir yetişkinmiş, sanki bana cevap veriyormuş gibi konuşmalarımın meyvesini topladım tabii ki!

Daha küçücük olduğunu düşündüğümüz bebeklerimizin beyinleri o kadar büyük ki! Hatta daha da geriye gidersek, ana rahminden başlıyor bu gelişim. O zamanlardan annelerinin duygularını hissetmekle başlıyorlar hayatı keşfetmeye. Doğduktan sonra ne görürlerse ve ne duyarlarsa olduğu gibi kaydetmeye başlıyorlar.

Ne verilirse, onu alıyorlar!

Hayatı sizin sayenizde keşfediyorlar. Yani küçüktür, anlamaz demeyin. Emin olun bizler, onlar kadar hızlı öğrenemiyoruz.

Dil gelişiminin dışında 2 yaş döneminde çocuk koşar, hoplar, zıplar, tırmanır, anlaşılır ifadelerle konuşabilir, her şeye "hayır" deme olasılıkları da çok yüksektir.


122 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page