top of page

0-6 Yaş Gelişim Dönemleri


Gelişim Dönemleri


0-6 yaş arasında çocukların beyinleri sünger gibidir. Bütün bilgileri; gördüklerini, duyduklarını, şahit olduklarını, yaşadıklarını ve yaşatılanları bir ömür unutmazlar. Sadece bilinçaltına atarlar. 0-6 yaş bir binanın temeli gibidir. Temeli sağlam olan bir bina nasıl kolay kolay yıkılmazsa, 0-6 yaş dönemini sağlıklı ve mutlu geçirmiş bireyler de kolay kolay yıkılmazlar.

Her çocuk birbirinden farklıdır; yemesi, içmesi, uykusu... kimisi saatlerce uyur, uyandırmak zorunda kalırız kimisi de uyusun diye kırk takla atarız. Her şeyden önce çocuğu tanımak ve anlamak gerek.

Mesela benim kızım hamilelikten bu yana hava kararınca hareketleri azalır hava aydınlanmadan karnımdayken bile hareketlenir beni uyandırırdı. Gün içinde çok hareketliydi. Şimdi hala öyle sadece 1,5 yaşına kadar gündüz uyudu ve sonra şiddetle karşı çıktı gündüz uykusuna. Geceleri mışıl mışıl uyudu ama... Karnımdayken bile böyleydi durum. Diyorum ya mizaçlarıyla geliyorlar dünyaya diye bu da kanıtı olsun.

Önemli olan onları da kendimizi de tanımak. Bildiğim için hiç zorlamadım ve hiç zorlamadım. Gündüz uykularını kendi kendine bitirdi. Doğrusu bu değilmiş diye zorlasaydım çok zorlanırdım. Başlarda yapmadım mı? Evet zorla uyutmaya çalıştım ve çok zorlandım. Sonra fark ettim ve çark ettim.

Hedefimiz bu aslında… Fark et! Hemen çark et! Bu nedenle yaş dönemlerine ait farkındalık oluşturmak ve çocuğun davranışlarının normal olabileceğini göstermek adına bu bölümde yaş dönemlerinde çocuğun gelişim özelliklerine göre yaşadığınız ya da yaşamanız çok muhtemel olabilecek bazı örneklerden bahsedeceğim.

Sorun sizde ya da çocukta olmayabilir. Ortada herhangi bir sorun da olmayabilir zaten bir sorun olduğunu düşünüyor ya da yardıma ihtiyaç duyuyorsanız her zaman bir uzmandan destek alabilirsiniz. Burada sadece çok sık karşılaşılan ve çaresiz kalınan örneklerle; danışanlarımdan en çok aldığım sorulardan yola çıkarak bir nebze de olsa yardımcı olmaya çalışacağım.

Örnek olarak öfke döneminde olan bir çocuğa sorunlu demek ya da öfkeli diye “Ben nerede yanlış yaptım hep benim yüzümden” gibi kendinize haksızlık edip kendinizi suçlamak yerine bir bakın çocuk hangi dönemden geçiyor. Çocuğun gelişim dönemine ait normal kabul edilen durumları bir sorun haline getirmeden çözebiliriz böylece. Daha doğrusu ortada bir sorun olmadığını da bilirsek çözecek bir şey de kalmaz. Dediğim gibi eğer bilirsek ne çocuğu ne de kendimizi zorlarız. Biz sağ onlar selamet…


Erick Ericson Psikososyal Gelişim Kuramına göre;

YAŞ-Dönemler-Bunalımlar-Etkiler

0-1-Bebeklik - Güven/güvensizlik - Anne

2-3-İlk Çocukluk - Özerklik/kuşku ve utanç - Anne ve baba

3-6-Okulöncesi - Girişkenlik/suçluluk - Aile, arkadaşlar




34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kızıma Not!

bottom of page