top of page

Bu Çocuğun Derdi Benimle!


Bu geçirilen kaliteli zamanlar aynı zamanda çocuğun gün içinde sizden uzak olduğunda biriktirdiği gerginliği de atmasına yardımcı olacaktır.

Evet çocuklar gün içerisinde güvenli bağlandığı figür yanında olmadığında duygularını ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edemezler. İfade edemedikleri için de içlerinde gerginlik biriktirirler.

Düşünsenize iş yerindesiniz ya da kalabalık bir ortamdasınız canınızı sıkacak şeyler oluyor ama o an bunu ifade etmek ve açığa çıkarmak için doğru an değil. Ne yaparsınız? O anı atlatana kadar bunu içinizde biriktirirsiniz ve güvenli alanınıza girdiğinizde bunu ifade edebilirsiniz. Güvendiğiniz bir arkadaşınız, aileniz ya da eşinize yaşadıklarınızı o anki duygularla anlatırsınız ve içinizi dökersiniz.

Biz rahatlıkla durumu, o anki duygumuzu, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı toparlayıp güven duyduğumuz insanlara anlatabiliriz. Ancak çocuk yaşadıklarını bizler kadar iyi toparlayıp ifade edemez ve anlamlandıramadığımız bir patlama yaşayarak içinde biriktirdiği bu gerginliği dışarıya çıkartır.

Diyelim ki sabah okula gidiyor ve akşama kadar okulda ya da işiniz var çocuğu birkaç saatliğine güvendiğiniz birine emanet edip çıktınız. Eve geldiğinizde ya da okuldan almaya gittiğinizde sizi görür görmez çocuğun huyu değişti ve huysuz davranmaya başladı. Bu noktada çocuk ağlayabilir, öfkelenebilir ya da bağırmaya başlayabilir. Etraftan “Sen gelince böyle oldu, sen gelmeden önce gayet sakince oynuyordu” cümlelerini de duymanız muhtemeldir.

Bu noktada “Çocuğun derdi benimle” herhalde diye düşünüp kendinizi üzmeyin. Siz çocuğun güvenli alanısınız ve siz geldiğinizde o alana giriyor. Onu olduğu gibi seven ve kabul eden sizin yanınızda rahatlıkla biriktirdiği gerginliği açığa çıkarabiliyor.

Daha önce de “duygu” bölümünde bahsettiğimiz gibi duygusunu yaşarken yanında olacağız ve geçene kadar bekleyeceğiz. Bunu yaparken kendimizi suçlu hissetmeden, davranışını üzerimize alınmadan, anneliğimizi sorguya çekmeye ya da “Nerede yanlış yapıyorum?” diye düşünmeye başlamadan sakince süreci atlatacağız.

Duygusunu boşalttıktan ve rahatladıktan bir süre sonra çocuk zaten normale dönecektir. Biz de kendimizi yaralamadan bu süreci atlatmış olacağız böylece.

Bu krizi atlattıktan sonra da şahane bir randevu ayarlayıp yarım saat kaliteli vakit geçirdik mi bitti gitti… Çocuklar sağ biz selamet süreci sağlıklı bir şekilde atlatmış olacağız.

Kendinize yüklenmeyin canım anneler, bu süreçler doğal akışın bir parçası…


25 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kızıma Not!

bottom of page