top of page

Canı Sıkılan Çocuk!



“Can sıkıntısı, hayatı koşturarak aceleyle yaşamak yerine hayatı tasarlamak için bir fırsattır. Bir çocuğun kendi ilgisini çeken şeyi bulması için acele etmemesi yerine hemen ilgi duymaya zorlanması, yetişkinlerin çocuklar üzerindeki en baskıcı taleplerinden biridir. Can sıkıntısı ile kişinin acele etmemesi ayrılmaz bir ikilidir.” Adam Phillips


Çocukların sabahtan akşama kadar bütün zamanlarını yapılandırmaya çalışıyoruz farkına bile varmadan. Bu konuda biraz farkındalık oluşturmamamız ve yavaşlamamız gerekiyor. Bırakalım çocukların canı sıkılsın. Bu hem sizin için çok yorucu hem de çocuklar için uzun vadede çok da faydalı değil. Çünkü Lyn Fry'ın da dediği gibi "sıkılmak, çocukların özsaygı ve kendine güven kazanmalarını sağlamanın bir yoludur".

Sıkılmak yaratıcılığın gelişmesi için gerekli bir duygudur. Evet sıkılmak da tıpkı diğer bütün duygular gibi gereklidir. Bu duyguyla baş etmeyi, bu duyguyu gelişim için motivasyon olarak kullanmayı öğrenmek için de bu duyguyu özgürce yaşamak gerekir. Tıpkı diğer duyguların da özgürce yaşanması gerektiği gibi.

Bizlerin de sıkılmaya tahammülümüz yok genelde ve bu duyguyu kabul edemiyoruz çünkü aslında bu duyguyu nasıl yaşamamız gerektiğini? Bu duyguyu hissedince nasıl düşünmemiz ya da davranmamız gerektiğini bilemiyoruz.

Çocuklar sıkılınca ne yapalım?

Çocuklara ne yapacağını teker teker söylemek yerine rehberlik edebilir ve yol gösterebiliriz. Bunun için çocuğun normalde yapmaktan hoşlandığı şeylerin uzun bir listesini yapabiliriz.

Örnek olarak;

1) Birlikte kek yapmak,

2) Saklambaç oynamak,

3) Kitap okumak,

4) Resim yapmak…

Madde madde çocuk neyden hoşlanıyorsa ona hatırlatabilir ve farkındalık oluşturabiliriz. Dikkat edin çocuğun sevdiği şeylerden bahsediyorum, bizim yapmasını istediğimiz ama sevmediklerinden değil!

Böylece çocuk sıkıldım diye her geldiğinde; “şunu yap sonra bunu” demek yerine “listene bakabilirsin” diyebiliriz. Hem çocuğa yol göstermiş oluruz hem de sıkılma duygusunu öğrenmesi için rehberlik etmiş oluruz. Bu listeyi kendimiz için de oluşturabiliriz tabii ki.



8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kızıma Not!

bottom of page