0-3 yaş döneminin en zararlı unsuru da bu başlıkta gizli. Bunu söylemeden geçmek istemedim.
Evet net bir ifadeyle söylüyorum.
Lütfen bebekleri her türlü ekrandan uzak tutun! Telefon, televizyon, tablet vb...
Amerikan Pediatri Birliği’ne göre de toplam ekran zamanı çocuklarda sadece en fazla bir iki saat olmalıdır o da mümkünse 3 yaşından sonra olması çok daha sağlıklıdır. En azından ilk 3 sene buna çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Çocukları uzak tutmamız gerektiğine dair pek çok bilgi buluyoruz ancak yapılan son araştırmalar ekrana maruz kalma yaşının 4 aya kadar indiğini göstermiştir. 3 aylıkken başlandığını bile biliyorum ne yazık ki ve bu çok üzücü.
Neden bu kadar önemli?
Çünkü bu ekranlar 2 boyutlu! ve 3 boyutlu nesnelerle henüz tanışmamış bir bebeğin bu boyut algısını yapabilmesi çok zor. Beyin gelişimleri olumsuz etkileniyor. Hele de 18 aylık olana kadar asla ve asla maruz kalmaması gerektiğini belirtiyor Pediatrist David L. Hill.
Hepimizin bildiği gibi çoğunlukla herkes 0-3 Yaş arası çocukların asla ekrana maruz kalmamaları gerektiğini söyler ve çok haklılar. Biliyorum şu an içinde bulunduğumuz çağda bu çok zor. Ancak en azından ilk 18 aya çok çok dikkat edin. Bebekler 18 aylık olana kadar ekranda gördüğü 2 boyutlu nesneleri yaşadığı dünyada 3 boyutlu olarak algılayamaz. Bu nedenle 18 aylık olana kadar daha çok 3 boyutlu yani gerçek nesnelere maruz kalması gerekir ki dünyayı bizim algıladığımız gibi algılayabilsin. Kısacası beyin gelişimlerinin olumsuz etkilediğini birçok uzman her mecrada bangır bangır bağırıyor.
Beyin gelişimlerinin çok hızlı olduğu bu dönemde yemek yesin, iki dakika dursun da işimizi halledelim diye bebekleri ekrana maruz bırakırsak daha sonrasında; gelişim gerilikleri, öğrenme güçlükleri, hiperaktivite, dikkat problemleri, uyku sorunları ve dil gelişimi ile ilgili sorunlarla mücadele etmek zorunda kalırız der Pediatrist David L. Hill.
"Evde ses olsun bunalıyorum, sıkılıyorum" dediğinizi de biliyorum. Buna da basit çözüm yolları bulabiliriz. Mesela en azından daha oturmayı bile bilmeyen bebişleri ekrana doğru yatırmayın, arkası dönük olsun. Ya da "yemek bile yapamıyorum, tuvalete bile gidemiyorum açıyorum bir 10! Dakika. " diyorsanız, ekran haricinde eline oyalanacağı bir şeyler verin.
“Çok sıkılıyor ama durmuyor” diyorsanız da bırakın sıkılsın.
Neden mi?
Çünkü;
Bertrand Russell der ki: “Hayal gücü ve can sıkıntısıyla baş etme kapasitesi henüz küçük bir çocukken geliştirilmelidir. Bir çocuk en iyi, tıpkı bir fide gibi, aynı toprakta rahatsız edilmeden bırakıldığında büyür. Çok fazla yer değiştirme, çok fazla çeşitlilikte etki çocuklar için iyi değildir ve büyüdüklerinde, verimli monotonluğa sabırla katlanmak konusunda onları acizleştirir.”
Comments